BESA

BESA je prvo i trenutno jedino profesionalno otočno kazalište u Hrvatskoj, nevladina i neprofitna organizacija koja razvija ideju odgovornog “zelenog” života povezanog s Umjetnošću kroz produkciju i edukaciju u umjetnosti i permakulturi te pružanjem podrške osobnom razvoju alatima tjelesno-orijentirane integrativne terapijske prakse po CIR-metodi. Osnovana je kao neprofitna umjetnička organizacija 2013. godine s ciljem promicanja održivih oblika razvoja kao i poticanja kreativnog izražavanja i kvalitete života u skladu s prirodom, a od 2019. u svoj rad implementira i grupni i pojedinačni rad na osobnom razvoju kroz umjetnost i terapiju. Više o tome pročitajte ovdje.

Poput mnogih privatnih inicijativa i kazališta, mi nemamo svoju zgradu, stalni ansambl, opremu i brojnu produkciju svojih predstava. Što nas ne sprječava da radimo kazalište i umjetnost i pomažemo zajednici.

BESA provodi višegodišnji međunarodni inovativni, istraživački, obrazovni i umjetnički program kroz proces stvaranja i održavanja permakulturnog umjetničkog imanja na otoku Visu. Namijenjen je lokalnoj zajednici, kulturnim i ekološkim radnicima, umjetnicima, pedagozima, umjetničkim i ekološkim organizacijama iz EU, HR i regije, s ciljem umjetničkog istraživanja i stvaranja, razmjene znanja, iskustva, praksi te u konačnici stvaranja održive umjetničke mikrozajednice na otoku u formi permakulturnog umjetničkog imanja.

Naša vizija je odgovorno društvo koje aktivnim kreativnim djelovanjem i razmjenom znanja gradi bolje sada, lokalno i globalno, čuvajući okoliš i prirodne resurse s jednakim poštovanjem prema Čovjeku..

Mi smo grupa umjetnika različitih kazališnih struka koju povezuje jednostavna estetika i pogled na umjetnost i život, a to je da se unutarnji svijet pojedinca najbolje može izraziti zvukom i slikom. Zato je BESA autorsko vizualno-poetsko kazalište. Upoznali smo se kao suradnici u Glumačkom studiju Kazališta Playdrama (Split, Hrvatska), gdje smo radili na različitim predstavama, ali smo brzo shvatili da bismo voljeli raditi našu vlastitu predstavu. Tada smo stvorili predstavu  "Čistilište, Vizualno Putovanje u Sada" (Kaštelansko kazalište, 2013). Ona je postala naša manifestna predstava.

 

A sve je počelo okupljanjem tri izuzetne žene...

“Besa” na albanskom znači “časna riječ”. Joža Horvat (hrvatski književnik i morepolovac) je bio taj koji je dao časnu riječ da će oploviti svijet na brodu BESA kada su svi govorili da je to nemoguće. Uspio je. Kazalište BESA dobilo je ime u čast tog broda, u ime ideje stvarnog i unutarnjeg putovanja, mora, kopna i otoka te našeg osobnog izazova da ostvarimo svoje snove.

 Statut umjetničke organizacije i ostali bitni podatci

 

Kontaktirajte nas

Kazalište BESA

Šetalište stare Isse 25, Vis, Hrvatska

mail: kazalistebesa@gmail.com      maricagrgurinovic@yahoo.co.uk

mobitel: +385.95.517.7577

Facebook

OIB: 27872315016

IBAN: HR7723400091110592001

Copyright © BESA / Sva prava pridržana